Serious gaming in de zorg zijn helemaal niet té innovatief voor ouderen of te moeilijk voor mensen met ‘verstandelijke’ beperkingen? Het is misschien even wennen, maar dan zijn ze ook om. Ook voor ouderen is bewegen van groot belang voor de gezondheid. Wie voldoende beweegt blijft langer fit, heeft minder kans op chronische aandoeningen, en blijft ook psychisch gezonder. Er is speciale interactieve bewegingsapparatuur ontwikkeld voor ouderen, zelfs voor dementerenden. De serious games zorgen voor beweging, maar ook voor het op peil houden van het coördinatievermogen en bieden de mogelijkheid tot revalidatie oefeningen. Onderzoeken tonen aan dat beweeggames een gunstig effect hebben op het verlagen van het valrisico en op het verhogen van het algehele welzijn van ouderen. Interactie en de visuele en auditieve feedback motiveert hen.
Het effect van serious games voor ouderen
Bij ouderen worden games vaak ingezet in het kader van leeftijd gerelateerde veranderingen. Zoals een slechtere balans en cognitieve achteruitgang. Serious games op het gebied van beweging, zogenaamde exergames, zijn veelbelovend gebleken in het (thuis) trainen van balans en kracht. Zo laten deze ouderen zich focussen op de uitkomst van hun bewegingen. Ook is het mogelijk de juiste motorrespons uit te lokken onder verschillende (virtuele) omstandigheden. Daarnaast werken serious games motiverend, en stimuleren ze ontdekkend leren.
Een tweede toepassingsgebied van serious games voor ouderen betreft het verbeteren van het cognitief functioneren. Door het brein uit te dagen met zogenaamde braintraining games kan de plasticiteit van het brein van ouderen en het vermogen tot multitasking vergroot worden. Ook worden er verbeteringen in aandacht, werkgeheugen, informatieverwekingssnelheid en executief functioneren gerapporteerd door ouderen.
tovertafel
De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven de eettafel van de zorginstelling bijvoorbeeld. Hierin zitten onder andere een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, luidspreker en processor waarmee de spellen op tafel worden geprojecteerd. De kleurrijke projecties reageren op hand- en armbewegingen. Zo kunnen de bewoners zelf spelen met het licht.

Silverfit en welke activiteiten bied deze?
De SilverFit Alois stimuleert lichaamsbeweging, cognitieve uitdaging en sociaal contact met zowel volwassenen als (achter-) kleinkinderen. Ook zorgprofessionals en vrijwilligers kunnen er aan meedoen. Op een interactieve manier zorgt de Alois ervoor dat de deelnemers:
- het bovenlichaam, armen en handen bewegen;
- bewegen op muziek;
- herinneringen ophalen en zich ontspannen; en
- sociale interactie aangaan.
Na afloop hebben ze een voldaan gevoel en ervaren ze succes. Ze hebben bovendien een glimlach op het gezicht, mede vanwege hun gevoel van zelfstandigheid.

http://3bplus.nl/infographic-serious-games-toepassingen-in-de-zorg/
Maak jouw eigen website met JouwWeb